Tips & adviezen
Aangifte inkomstenbelasting doen, vanzelfsprekend of niet?
Voor veel mensen breekt de aangiftetijd weer aan. Ze hebben een brief van de belastingdienst ontvangen en weten dat ze voor 1 mei aangifte moeten doen. Maar ook zonder brief moet je soms aangifte voor de inkomstenbelasting doen. De inkomstenbelasting is namelijk geen haalschuld maar een brengschuld. Dat dit niet voor iedereen duidelijk is merkte ik onlangs...
Ik had een kennismakingsgesprek met een ondernemer, een ZZP-er. Hij heeft een eigen bedrijf en er moesten formulieren worden ingevuld waar hij niet uitkwam. Tijdens het gesprek ontstond er spraakverwarring toen ik vroeg naar de jaarrekeningen, de aangiften inkomstenbelasting en de opgelegde aanslagen inkomstenbelasting. Hij keek me aan of hij water zag branden. De aangiften kon hij me geven, die waren opgeslagen op de computer, dus die kon hij toesturen. Maar aanslagen had hij niet. En op mijn vraag “Heeft u soms geen aangifte inkomstenbelasting gedaan?” werd mij verteld dat hij wel degelijk aangiften had gedaan. Sinds de start van zijn bedrijf deed hij elke 3 maanden aangifte en daarop vulde hij precies alle inkomsten in die hij had. Dus hij deed ècht aangifte en gaf alles netjes door aan de Belastingdienst. Dus ze wisten precies wat hij verdiende! Hij was verbaasd toen ik vertelde dat wij niets konden verklaren over zijn inkomen of de opgelegde aanslagen, omdat hij vertelde over zijn aangiften omzetbelasting. Daarmee was nog niet zijn aangifte inkomstenbelasting gedaan.
Mijn bezoeker wilde niet de belasting ontduiken. Dat bleek wel toen hij na onze bespreking alle administratiebescheiden voor de aangifte kwam inleveren. Het was hem duidelijk geworden dat het feit dat hij geen aangiftebiljet had ontvangen niet betekende dat hij geen aangifte inkomstenbelasting hoefde te doen. Gelukkig was de onderneming pas een paar jaar geleden gestart en bleken de bescheiden voor een goede administratie aanwezig. De administratie is nu bijgewerkt, de jaarcontroles voor de btw-aangiften zijn gedaan en de jaarrekeningen opgesteld. Onze relatie kan gerust zijn, de aangiften voor de inkomstenbelasting zijn nu ingestuurd en daarnaast zijn correctieaangiften gedaan voor de omzetbelasting. Nú wachten op de aanslagen.
Deze ontmoeting maakte mij duidelijk dat mensen beseffen dat ze aangifte moeten doen als ze een biljet krijgen, maar dat ze niet altijd weten of ze wel of niet aangifte moeten doen als ze geen bericht van de belastingdienst krijgen. Dat kan grote gevolgen hebben. Als je belasting moet betalen en je doet geen aangifte kan het leiden tot hoge boetes. Daarentegen kan het ook zijn dat je recht hebt op belastingteruggave, bijvoorbeeld bij hoge ziektekosten, het kopen van een huis, wijzigingen in de gezinssituatie. En als er dan geen aangifte wordt gedaan laat je geld liggen en ben je een dief van je eigen portemonnee!
Dus of je nu zelf aangifte doet of het uitbesteedt, controleer of je aangifte voor de inkomstenbelasting moet doen.
Tips voor het doen van aangifte en een handige checklist kunt u vinden in deze artikelen:
- 5 tips voor een goede voorbereiding op uw belastingaangifte 2017
- 10 tips voor de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers
|