Tips & adviezen
Het is (weer) tijd voor uw belastingaangifte
Net als miljoenen andere mensen moet u mogelijk aangifte inkomstenbelasting 2023 doen. Vindt u ‘belastingaangifte doen’ een vervelende en/of lastige klus? Dan helpen daarbij wellicht de tips in dit artikel.
Tip 1: Vraag indien nodig uitstel aan
Lukt het u niet om vóór 1 mei 2024 aangifte doen? Vraag dan tijdig uitstel aan, of laat uw adviseur dat doen. U kunt zelf uitstel tot 1 september 2024 krijgen. Als uw adviseur uitstel vraagt dan heeft u tot 1 mei 2025 de tijd om uw aangifte in te dienen.
Maar let op! Legt de Belastingdienst u na 1 juli 2024 een te betalen aanslag op? Dan betaalt u vanaf 1 juli 2024 maar liefst 7,5% (op jaarbasis) belastingrente over het aanslagbedrag. Dit is niet aan de orde als u (of uw belastingadviseur) vóór 1 mei 2024 aangifte doet of als u al (voldoende) belasting heeft betaald middels een voorlopige aanslag.
Tip 2: Schakel waar nodig hulp in!
Kennis van de belastingregels is van groot belang voor een juiste en volledige samenstelling van de aangifte en de jaarcijfers van een onderneming. Heeft u deze kennis niet of wilt u zich hier niet in verdiepen, zijn specifieke onderdelen lastig of bevindt u zich in een bijzondere situatie (zie de voorbeelden op onze website)? Schakel dan hulp in van een belastingadvieskantoor zoals Belastica.
Specialistisch(e) hulp/advies kan:
- voorkomen dat u een onjuiste of onvolledige aangifte indient én;
- u inzicht in uw zakelijke situatie en uw privésituatie geven én;
- u mogelijk (fiscaal) voordeel opleveren.
Tip 3: Geef aandacht aan wijzigingen!
Wat 'belastingaangifte doen' ingewikkeld kan maken, is dat elke wijziging in uw persoonlijke situatie fiscale gevolgen kan hebben waar u op het moment dat de wijziging plaatsvindt niet bij stilstaat. Vergeet dan ook niet om, indien van toepassing, de volgende wijzigingen door te geven:
- Wijziging in het fiscaal partnerschap. Is uw relatie in 2023 beëindigd of heeft u een (nieuwe) partner ontmoet, dan heeft dit mogelijk gevolgen voor het fiscaal partnerschap. Soms is uw fiscale situatie anders dan u voor ogen heeft. Of en wanneer er sprake is van fiscaal partnerschap moet worden beoordeeld, waarbij mogelijkerwijs aandacht moet worden gegeven aan de eigen woning.
- Wijziging(en) in uw gezinssituatie. Als u kinderen krijgt, of voorheen uitwonende kinderen weer bij u komen wonen, kan dit invloed hebben op uw inkomen, belastingen, heffingskortingen en toeslagen.
- Wijziging(en) in uw inkomen. Bent u in het afgelopen jaar bijvoorbeeld van baan veranderd of met pensioen gegaan, dan kan dit gevolgen hebben voor uw aangifte, voorlopige aanslag(en) en toeslagen. Bij meerdere dienstbetrekkingen kan er sprake zijn van te lage inhouding loonheffingen.
Advies
Twijfelt u of een bepaalde wijziging in uw persoonlijke situatie voor u invloed heeft, bespreek dit dan met een belastingadviseur. Die kan u precies vertellen hoe de vork in de steel zit en wat de gevolgen en de te ondernemen stappen zijn.
Tip 4: Ondernemer, zorg voor een juiste en volledige administratie!
Heeft u de financiële administratie van uw onderneming op orde? Dan kunt u, of uw belastingadviseur, op een juiste manier de jaarcijfers ofwel jaarrekening van uw onderneming samenstellen en de jaarcijfers in uw aangifte inkomstenbelasting verwerken. Voor het samenstellen van de jaarrekening zijn er specifieke aandachtspunten, zoals het toerekenen van opbrengsten en kosten aan het juiste belastingjaar. Ook dient u mogelijk een bijtelling voor privégebruik auto en/of fiets van de zaak aan te geven en/of heeft u recht op ondernemersaftrekken zoals de investeringsaftrek. Meer tips en aandachtspunten leest u in het artikel ‘Tien tips voor de belastingaangifte 2023 voor ondernemers’ op onze website. Doe er uw voordeel mee!
Tip 5: Beoordeel per jaar of u in aanmerking komt voor toeslagen
Als uw aangifte inkomstenbelasting en indien van toepassing die van uw fiscaal partner klaar is, weet u uw (gezamenlijk) inkomen 2023. U kunt nu controleren of u, samen met uw eventuele fiscaal partner, in aanmerking komt voor zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en/of kindgebonden budget. Het is verstandig dit elk jaar te doen. Zeker voor ondernemers omdat hun inkomsten uit onderneming variëren. Lees het artikel ‘Check of u recht heeft op toeslag(en)!’ voor meer tips en uitleg.
Denkt u dat u de aangifte en/of jaarcijfers van uw onderneming niet (volledig) zelf kunt samenstellen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.