Tips & adviezen
Hoe regel je jouw erfenis optimaal?
Als je partner of één van je ouders komt te overlijden, komt er heel wat op je af. Wat moet je allemaal regelen? Maar nog belangrijker is: Wat had degene allemaal kunnen regelen zodat jij als nabestaande nu niet voor verrassingen komt te staan?
Bron en foto: FFP
Het is belangrijk vast te leggen wat je hebt en wilt regelen voor je nabestaanden. Dat is geen leuk karwei, maar wel zeer verstandig om te doen. Liefst op korte termijn, want tenslotte weet niemand hoe lang hij/zij leeft. Het geeft rust als je weet dat alles goed is vastgelegd en jouw nabestaanden weten waar ze aan toe zijn.
Vraag 1: Wat kun je nu (bij leven) vastleggen?
Denk hierbij aan de wachtwoorden van je computer en al die online omgevingen waar je inlogt. Advies: Maak een overzicht met wachtwoorden en zet dat in een digitaal ‘kluisje’. Verzamel daarnaast alle relevante documenten in een ordner en zet die op een voor jouw nabestaande(n) bekende plek.
Verder is het raadzaam om met jouw partner en/of kind(eren) te bespreken wie de executeur wordt. Met andere woorden: Wie de regie moet krijgen als u overlijdt. Die executeur kan verschillende bevoegdheden krijgen. Het is belangrijk om die bevoegdheden goed vast te leggen.
Vraag 2: Hoe is jouw huishouden samengesteld?
Kijk hoe jouw huishouden is samengesteld. Ben je getrouwd? Is dat in gemeenschap van goederen of met ‘koude uitsluiting’? Is er vastgelegd dat je wat met elkaar gaat verrekenen? Pas als je weet WAT er is en als je weet HOE dat is verdeeld tussen jou en jouw partner dan pas kun je bekijken wat jouw erfenis/nalatenschap wordt en wat je hiervoor moet regelen. Eerst de inventarisatie van wat je hebt en vervolgens wat er in de huwelijksvoorwaarden of het samenlevingscontract staat.
Vraag 3: Heb je een testament?
Is er een testament dan geeft dat richting aan wie wat moet krijgen. Vaak erft de langstlevende partner. Ook de kinderen erven in principe. In een testament regel je bijvoorbeeld dat je partner de beschikking krijgt over jouw nalatenschap, in het huis kan blijven wonen en geld ter beschikking houdt om van te leven, terwijl de rechten van de kinderen ook worden gerespecteerd.
Heb je een testament dan is het essentieel om regelmatig – zeker bij wijzigingen in uw persoonlijke situatie zoals de komst van schoon- en kleinkinderen, in het huwelijk treden daarvan en scheiden – te (laten) beoordelen of jouw testament nog up-to-date is.
Vraag 4: Waar bestaat jouw nalatenschap uit?
Maak een balans van al je bezittingen en schulden. Denk aan de eigen woning, hypotheek, auto, spaargelden, beleggingen, verzekeringen en schulden. En de bijzondere dingen: die vaas van je oma, dat schilderij of die speciale verzameling. En ben je ondernemer, hoe zit het dan met jouw bedrijf? Leg precies vast wat er is en waarover onduidelijkheid kan bestaan.
Een extra tip voor wie zelfstandig ondernemer is en zelf zijn pensioen moet regelen: Een nabestaandenvoorziening hoeft niet alleen pensioen te zijn, dit kan ook anders geregeld worden, namelijk met vrij vermogen en/of een overlijdensrisicoverzekering. Dit kan daarnaast ook handig zijn als u zakenpartners hebt, die door moeten met de onderneming als u overlijdt. Een gecertificeerd financieel planner kan jou met beide acties helpen.
Vraag 5: Is er een (pensioen)voorziening voor je nabestaande(n)?
Voor veel mensen die in loondienst zijn en een pensioenregeling hebben, zal er nabestaandenpensioen worden opgebouwd. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het pensioen kan ook op risicobasis zijn afgesloten en als je dan van baan verandert of werkloos wordt, zou dit vervelend kunnen uitpakken.
Schakel de hulp van een financieel planner in!
Het beste is om zaken te regelen als je tijd van leven heeft. Niets is vervelender om er te laat achter te komen dat het beter anders had gekund. Een gecertificeerd planner zoals José Kattenberg-Zuidhoek of Peter Duijnhoven kan jou helpen om in kaart te brengen wat je hebt en hoe je je huishouden ‘juridisch en economisch’ hebt geregeld. En vervolgens om jouw wensen optimaal aan te laten sluiten op wat je wilt regelen voor je nabestaanden én de fiscale mogelijkheden. Dat geeft een optimaal resultaat, zowel voor wat er netto overblijft als voor jouw eigen gemoedsrust.