Tips & adviezen

Niet eens met hoogte belasting over uw spaargeld? Bezwaar maken is niet nodig!

Niet eens met hoogte belasting over uw spaargeld? Bezwaar maken is niet nodig!

Vindt u dat u over uw spaargeld te veel belasting, of te wel vermogensrendementsheffing, moet betalen? Er gloort hoop! Mogelijk wordt de belastingdruk op box 3 vermogen, zoals spaargeld en beleggingen, herzien.


Bron: Belastingdienst



Massaal bezwaar tegen verondersteld rendement van 4%

In box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) wordt een belasting geheven van 30% over een verondersteld rendement van 4%. Per saldo betekent dit een vermogensrendementsheffing van 1,2% over uw box 3 vermogen. De laatste jaren behalen spaarders echter lang niet een rendement van 4%. Daarom zijn er proefprocedures tegen de Belastingdienst gestart om de billijkheid van een verondersteld rendement van 4% op spaargeld aan te vechten.
 

Bezwaar niet nodig

Vanwege massaal bezwaar heeft de Belastingdienst besloten deze kwestie via een speciale procedure aan de hoogste rechter voor te leggen. Als de hoogste rechter vindt dat een verondersteld rendement van 4% over spaargeld inderdaad te hoog is dan past de Belastingdienst zelf de aanslagen inkomstenbelasting op dit punt aan. Ook als u geen bezwaar tegen de aanslag(en) heeft gemaakt.
 

Geldt deze toezegging ook voor u?

Voornoemde toezegging van de Belastingdienst geldt alleen voor aanslagen die op 26 juni 2015 nog niet onherroepelijk vaststaan. De toezegging geldt dus voor:
 

  • alle aanslagen die op 26 juni 2015 nog niet definitief waren vastgesteld/opgelegd;
  • alle aanslagen waarvoor nog bezwaar of beroep liep op 26 juni 2015;
  • alle aanslagen waarvan nog niet 6 weken zijn verstreken na aanslagdatum of datum uitspraak bezwaar/beroep. 

Als de Belastingdienst geheel of gedeeltelijk in het ongelijk wordt gesteld, zullen alle overige (oudere) aanslagen helaas niet worden herzien. 
 

Niet eens met uw aanslag wegens andere reden?

Als er naast hiervoor vermelde rechtsvraag nog andere geschilpunten aan de orde zijn of u wilt uw persoonlijke en individueel omstandigheden in aanmerking nemen, dan moet u wel bezwaar maken. Vraag ons hierbij desgewenst om advies
 

Voorbehoud 

De Tweede Kamer moet nog instemmen met de toezegging van de Staatssecretaris. Tot die tijd geldt een voorbehoud. De toezegging van de Staatssecretaris vervalt als de Tweede Kamer niet instemt.
 

Belastingplannen: hervorming box 3

Deze jarenlang lopende discussie over het forfaitaire rendement van 4% voor box 3 zwelt aan. Het kabinet toont zich hier inmiddels niet langer ongevoelig voor. Een hervorming van box 3 lijkt dichterbij dan ooit. Minister Dijsselbloem van Financiën heeft recent aangekondigd dat hij op Prinsjesdag komt met een alternatief plan voor box 3. Het is de bedoeling dat de vermogensrendementsheffing daardoor rechtvaardiger wordt.

Als optie voor een rechtvaardige box 3 heffing wordt de vermogenswinstbelasting genoemd. Een vermogenswinstbelasting is een heffing op de aangroei van het vermogen. Wie zijn vermogen – via rente, dividend of koersstijgingen – in een jaar ziet aangroeien van 20.000 euro naar 22.000 euro, zal worden belast op die 2.000 euro vermogenswinst.

Als een vermogenswinstbelasting in de plaats van de huidige vermogensrendementsheffing wordt geïntroduceerd, worden dus voortaan de daadwerkelijke inkomsten en vermogenswinsten in de heffing betrokken. De gevolgen zijn afhankelijk van de soort beleggingen:

  • De vermogenswinstbelasting pakt gunstig uit voor mensen met spaartegoeden vanwege de huidige lage rente op spaartegoeden.
  • Daarentegen is een eventuele vermogenswinstbelasting nadelig voor mensen met aandelen of verhuurd onroerend goed. De rendementen op aandelen en verhuurd onroerend goed zijn vaak hoger dan het veronderstelde rendement van 4%. 




Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.
Anti-spam

Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht