Tips & adviezen

Scheiden en het verdelen van inkomen

Scheiden en het verdelen van inkomen

Ons vorige artikel ging over scheiden en de eigen woning. In dit vervolgartikel geven we aandacht aan de verdeling van inkomen.

 

Bron en foto: FFP



Echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant is de overeenkomst waarin je de gevolgen van je echtscheiding regelt. Hierin staan de afspraken over de beëindiging van het huwelijk en de regelingen voor de financiële afwikkeling zoals een alimentatieregeling, een afwijkende verdeling van bijvoorbeeld het pensioen en de gezamenlijke bezittingen en schulden en de getroffen regeling rondom de kinderen, het ouderschapsplan.
 

Inkomen na de scheiding

Bij het bepalen van alimentatie op het moment van echtscheiding wordt gekeken naar de financiële situatie en de draagkracht van de alimentatie-betalende partner. De draagkracht wordt eerst gebruikt voor de betaling van de kinderalimentatie. Een overschot is beschikbaar voor eventuele partneralimentatie. Afspraken over dat laatste worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Er zijn alternatieve afspraken mogelijk. Zo kan één van de partners in plaats van alimentatie in de gezamenlijke woning blijven wonen. De partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar, kinderalimentatie niet.
 

Geef aandacht aan de verdeling van pensioen en lijfrenten

De omvang van de gezamenlijke pensioenpot kan groot zijn. Regel je niets dan moet je bij pensionering mogelijk achter je geld aan met de kans op een karig pensioen. Vaak zullen de wettelijke regels van de zogeheten pensioenverevening worden gevolgd. Dan worden de, tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenrechten verdeeld. Ex-echtgenoten kunnen òf de huwelijksperiode òf een andere periode als grondslag voor de verdeling nemen, bijvoorbeeld door de periode van samenwoning voor het huwelijk mee te tellen.

Als je in gemeenschap van goederen bent gehuwd en één van beide partners (of beiden) heeft een lijfrenteverzekering afgesloten, dan valt deze verzekering – uitzonderingen daargelaten – in de gemeenschap. De lijfrentepolis moet verdeeld worden. Dit betekent noodgedwongen een (gedeeltelijke) overdracht van de lijfrente. Dit leidt normaliter op grond van de Wet inkomstenbelasting 2001 tot belastingheffing. Omdat het oogmerk bij echtscheiding niet het behalen van een fiscaal voordeel is, zijn er geen fiscale gevolgen aan een verdeling in het kader van echtscheiding. Een lijfrenteoverdracht kan zonder belastingheffing als de verzekering in tweeën gedeeld wordt en er geen contanten vrijkomen. Dat kan door de twee delen voortaan op aparte polissen te administreren. 
 

Testament aanpassen

Tussen het moment waarop een huwelijk duurzaam is verstoord en de echtscheiding kan een lange periode liggen. Als er niets is geregeld, dan kunnen jij en je bijna-ex-partner nog steeds van elkaar erven als één van beiden gedurende deze periode overlijdt. Als dat niet de bedoeling is, pas dan zo nodig het testament aan. In moderne testamenten wordt veelal de partner uitgesloten als de duurzame samenleving op het moment van overlijden is beëindigd.

Wil jij ook een goede afwikkeling van je echtscheiding? Een gecertificeerd financieel planner zoals ik kan u hiermee helpen. Neem vrijblijvend contact met mij op.
 





Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.
Anti-spam

Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht