Tips & adviezen

Wat betekenen de belastingwijzigingen 2024 voor u?

Wat betekenen de belastingwijzigingen 2024 voor u?

Een nieuw belastingjaar brengt de nodige veranderingen. Wat verandert er voor u als belastingbetaler? Gaat u erop vooruit of valt het tegen? In dit artikel leest u de belangrijkste wijzigingen. 

Bron en foto: FFP



Inkomstenbelasting box 3 fors meer 

De hele box 3 problematiek wordt in 2024 nog niet opgelost. We hebben een forfaitair systeem, waarbij de Belastingdienst het rendement vaststelt voor de verschillende vermogenscategorieën. Er zijn twee vermogenscategorieën, elk met een eigen ‘rendement’, te weten spaargeld, met een fictief rendement van 1,03% en overige bezittingen waarvoor 6,04% geldt. Voor schulden wordt 2,7% als forfaitaire ‘rente’ aangenomen. De meeste percentages zijn ‘voorlopig’ en worden pas in het eerste kwartaal van 2025 definitief. Alleen voor overige bezittingen staan ze vast.

Nieuw is dat twee vormen van vermogen ‘verhuizen’ van de categorie overige bezittingen naar de categorie spaargeld waardoor ze uiteindelijk lager belast worden. Het gaat hierbij om het aandeel dat een woningeigenaar heeft in een Vereniging van Eigenaren en om het geld dat op een tussenrekening bij een notaris of deurwaarder staat. Daar geldt dus vanaf 2024 het lagere spaarrendement voor.

Over het forfaitair rendement ben je vanaf belastingjaar 2024 36% verschuldigd. Dus, wie boven het heffingsvrij vermogen een bedrag van 100.000 euro aan spaargeld heeft, wordt geacht 1.030 euro aan rente te hebben ontvangen en moet hierover 370 euro inkomstenbelasting betalen (naar beneden afgerond). Wie 100.000 euro aan overige bezittingen heeft, wordt zwaarder belast: 6.040 euro aan rendement en 2.174 euro aan belasting. Dat scheelt nogal. Ofwel de belastingdruk op overig vermogen is fors toegenomen.
 

Inkomstenbelasting box 2 goedkoper voor kleine opbrengsten

Voor iemand met een aanmerkelijk belang in een BV verandert er nogal wat. De heffing in box 2 kent vanaf 2024 twee schijven.

  1. De eerste schijf loopt tot 67.000 euro met een belastingdruk van 24,5%;
  2. Daarboven is de belastingheffing 33%.
     

Vorig jaar was er nog één tarief van 26,9%. Kleine dividenden en verkoopopbrengsten van een bv worden vanaf belastingjaar dus gunstiger belast, hogere opbrengsten dan 67.000 euro worden zwaarder belast.  Bij fiscale partners kan de eerste schijf twee keer worden benut.
 

Vennootschapsbelasting

De vennootschapsbelasting laat een rustig beeld zien. Ook hier zijn er twee schijven, tot 200.000 euro is de belastingdruk 19%, daarboven 25,8%.
 

Zelfstandig ondernemer in de IB-sfeer

De zelfstandige ondernemer voor de inkomstenbelasting krijgt steeds minder belastingvoordeel. De zelfstandigenaftrek is per 1 januari verlaagd naar 3.750 euro. De extra aftrek die een startende ondernemer krijgt, is al jaren hetzelfde. Dat geldt ook voor 2024: 2.123 euro.

Verder gaat de mkb-winstvrijstelling omlaag naar 13,31% en dat betekent een verslechtering ten opzichte van wat het was (14%). Ondernemers worden dus dit jaar zwaarder belast.
 

Lijfrente

In de lijfrentesfeer is er veel veranderd. Qua inhaalaftrek, dus reparatie van vorige jaren, mag je nu tien jaar terug in de tijd om nog aftrek te genereren met een maximum van 41.608 euro. En qua hoogte van pensioenaanvulling in het lopende jaar is dat uitgebreid naar 30% van je pensioengevend inkomen en maximaal 36.077 euro.
 

Wat betekent dit voor u? 

Er zijn voor dit jaar dus veel veranderingen op het gebied van belastingen en fiscaliteiten. Wilt u weten wat deze veranderingen voor u als particulier of als ondernemer betekenen? Neem dan contact op met een gecertificeerd financieel planner zoals José Kattenberg-Zuidhoek of Peter Duijnhoven. Zij kunnen uw vragen beantwoorden en duidelijkheid over uw financiële en fiscale situatie geven. Ook voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting kunt u natuurlijk bij ons terecht.
 





Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.
Anti-spam

Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht