Tips & adviezen
De vakantie voorbij en uit elkaar, wat nu?
Het zal je maar gebeuren. Je partner zegt dat de liefde voorbij is. Of je bent zelf tot de conclusie gekomen dat de liefde over is. Wat moet je dan? Als je ineens veel en intensief met elkaar optrekt, zoals op vakantie, leidt dat vaak tot het moment van de waarheid. Veel mensen gaan na de vakantie uit elkaar. Wat komt er dan allemaal op je af?
Bron en foto: FFP
Je wilt niet de verkeerde beslissingen nemen. Je wilt geen ruzie in de familie. Je wilt geen onduidelijkheid omdat je niet weet wat je moet. Bij een overlijden is het soms al lastig om boven tafel te krijgen wat de overledene precies wilde, omdat er geen testament is of omdat er geen aanwijzingen zijn gegeven wat er met de boedel moet gebeuren. Laat staan als iemand nog wel leeft maar zelf niet meer handelingsbekwaam is. Wat moet je dan als partner, als kind of als familielid? Daarvoor is het levenstestament.
Wat leg je vast in een levenstestament?
Om de gevolgen van het uit elkaar gaan te kunnen overzien, moet je eerst een paar dingen bij je zelf nagaan. Allereerst: Wat voor relatie hebben jullie?
- Zijn jullie getrouwd?
- Zijn er huwelijksvoorwaarden?
- Of, hebben jullie een geregistreerd partnerschap?
- Of, wonen jullie samen?
- En hebben jullie dan misschien ook een samenlevingscontract?
Juridische vorm
Het is belangrijk te weten hoe je relatie ‘juridisch’ is vormgegeven. Waarom is dat belangrijk? Om bijvoorbeeld te bepalen of je recht hebt op een deel van je eigen woning of bepaalde spullen. Zijn die van jullie samen? Of heeft je partner veel spullen die hij of zij mee wilt nemen. Hoe je je bezittingen en schulden verdeelt (waarschijnlijk is je eigen huis je grootste bezit, maar er kan natuurlijk veel meer zijn), is afhankelijk van hoe je het hebt geregeld. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan is in principe alles van jullie samen. Tenzij... één van jullie nog geld heeft gekregen van zijn ouders, dat bijvoorbeeld onder een ‘uitsluitingsclausule’ valt. En als dat geld ook nog eens gebruikt is om bijvoorbeeld een ander huis te kopen of te verbouwen, dan betekent dit rekenwerk om alles goed te kunnen verdelen. Het is dus belangrijk te weten hoe jullie dit juridisch hebben geregeld.
Kinderen - alimentatie
Zijn er kinderen? En hoe oud zijn ze? Wie gaat ze verzorgen? Wordt het co-ouderschap? En hoever gaan jullie straks uit elkaar wonen? Hoe regelen jullie dan bijvoorbeeld het wonen en het naar school gaan van de kinderen? Heel praktische vragen en zaken die van groot belang zijn. Want als ouder wil je het voor je kinderen zo goed mogelijk regelen.
Maar misschien speelt er meer; is één van jullie beiden financieel afhankelijk van de ander? Of hebben jullie allebei een inkomen en kun je daar zelf prima van leven? Als dit laatste niet zo is, komt alimentatie in beeld. Vroeger golden lange termijnen voor alimentatie, tegenwoordig zijn die allemaal veel korter. Laat je daar ook goed in adviseren en begeleiden. En ja, er is ook nog zoiets als kinderalimentatie. Want voor kinderen is geld nodig en dat moet goed geregeld worden.
Wat is nu wijsheid?
Er komt niet alleen emotioneel veel op je af als je uit elkaar gaat, maar je moet ook veel praktische zaken regelen. Het is verstandig om met een gecertificeerd financieel planner samen te kijken naar jullie situatie. Een financieel planner kan vaststellen hoe jullie het geregeld hebben, berekeningen maken voor de verdeling van jullie bezittingen en schulden, voor je vaststellen en uitrekenen hoe het zit met partneralimentatie en kinderalimentatie en voor jullie een gids zijn in deze moeilijke periode. Een luisterend oor en deskundige begeleiding zijn goud waard.