Tips & adviezen
Wat zijn de (fiscale) gevolgen bij verhuizing naar een zorginstelling?
Eigen bijdrage Wet langdurige zorg
Wie in een verzorgingshuis terechtkomt, gaat een eigen bijdrage voor (intensieve) zorg of toezicht vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) betalen. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent de hoogte van deze eigen bijdrage op basis van uw verzamelinkomen, bestaande uit uw box 1 inkomen (denk bijvoorbeeld aan uw loon, AOW-uitkering en/of pensioenuitkering), box 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) en uw box 3 inkomen (sparen en beleggen), volgens uw aangifte inkomstenbelasting van twee jaar geleden. De eigen bijdrage Wlz verschilt dus per persoon.
De eigen woning
De eigen woning die uw hoofdverblijf is en de bijbehorende (hypotheek)schuld, ook wel de eigenwoningschuld genoemd, behoren tot box 1 (inkomsten uit werk & woning). Twee jaar nadat u de woning heeft verlaten en in een zorginstelling woont, gaat uw leegstaande (niet in de verkoop staande) woning én de bijbehorende eigenwoningschuld over naar box 3. Toch heeft dit pas (ruim) twee jaar later invloed op de hoogte van uw eigen bijdrage Wlz. In deze situatie duurt het dus in totaal vier jaar voordat uw vertrek naar de zorginstelling gevolg heeft voor de hoogte van uw eigen bijdrage.
Als uw partner thuis blijft wonen
Gaat u in een verzorgingshuis wonen maar blijft uw fiscaal partner in de (koop)woning achter. Dat blijft uw (gezamenlijke) woning tot box 1 (inkomen uit werk en woning) behoren. Als fiscaal partners kunt u namelijk één woning aanmerken als uw eigen woning. Op deze manier voorkomt u dat de waarde van de woning in box 3 valt en meetelt voor de hoogte van de eigen bijdrage Wlz.
Verkoop van de eigen woning
Zet u de woning te koop en ontvangt u na verkoop en, indien van toepassing, aflossing van de openstaande hypotheekschuld de overwaarde op uw bankrekening dan wordt deze het eerstvolgende belastingjaar meegerekend in box 3 (sparen en beleggen). Toch heeft dit niet direct gevolgen voor de eigen bijdrage; de hoogte van de eigen bijdrage Wlz wordt tenslotte bepaald op basis van onder meer uw box 3 vermogen volgens uw aangifte inkomstenbelasting van twee jaar geleden.
Besparing niet altijd mogelijk!
Het is niet altijd mogelijk om de eigen bijdrage Wlz te verlagen, bijvoorbeeld in het geval van onze cliënt Jan. Jan heeft geen fiscaal partner, verblijft in een zorginstelling en heeft een pensioen van € 70.000 bruto per jaar. Hij betaalt op basis van zijn pensioeninkomen sowieso de maximale eigen bijdrage Wlz per maand. De waarde van zijn box 3 vermogen doet er in dit geval niet toe.
Peiljaarverlegging
Is uw inkomen en/of vermogen sinds twee jaar (veel) lager geworden? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden om een aanpassing van uw eigen bijdrage vragen.
Goed financieel plan
Opties voor vermindering van de eigen bijdrage Wlz betekenen vaak ook een besparing van de toekomstig verschuldigde box 3 inkomstenbelasting en de over uw nalatenschap verschuldigde erfbelasting. Een persoonlijk financieel plan geeft inzicht in deze opties op basis van uw specifieke wensen. Op www.goedfinancieelplan.nl leest u meer over de voordelen en de fasen van een persoonlijk financieel plan. Maak eens een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor uw financiële planning.