Tips & adviezen

Zelf een liquiditeitsbegroting opstellen? Bekijk deze 5 tips!

Zelf een liquiditeitsbegroting opstellen? Bekijk deze 5 tips!

Meer bedrijven schakelen bureaus in om hun liquiditeitsprognose te laten opstellen. Toch is het opstellen van zo'n prognose vaak minder lastig dan wordt gedacht. Sterker nog, het zelf opstellen van een liquiditeitsprognose door de ondernemer kan juist een meer realistische voorspelling geven. Immers: wie kent de inkomsten, uitgaven en dagelijkse business beter dan de ondernemer zelf? Debiteurenbeurs zette samen met experts uit de praktijk, waaronder Belastica, tips op een rijtje om de ondernemer te ondersteunen bij het opstellen van de liquiditeitsprognose. 

Bron en afbeelding: Debiteurenbeurs



Tip 1: Maak het niet onnodig complex

Ondernemers gaan vaak te diep op de details in bij het opstellen van de liquiditeitsprognose. Door veel tijd en aandacht aan de kleinste bedragen te besteden wordt het voorspellen een langdurig proces en komt het vaak niet (op tijd) af. Een liquiditeitsprognose hoeft niet meteen voor een half jaar of zelfs langer vast te liggen. Vaak is een voorspelling van 8 tot 12 weken al prima om in te schatten waar en wanneer er acties ondernomen moeten worden.

Tip 2: Maak geldstromen inzichtelijk

Dit geldt zowel voor de inkomende als uitgaande geldstromen. Voor de inkomende geldstromen is het van belang dat er rekening wordt gehouden met seizoenspatronen, lopende betalingstermijnen en het betaalgedrag van uw klantenkring. De inkomende geldstroom is lastig de beïnvloeden, aangezien u afhankelijk bent van externen. De uitgaande geldstroom is vaak makkelijker te voorspellen, dit geldt zeker voor de vaste uitgaven, flexibele uitgaven kunnen vaak op basis van historische trends worden geschat.

Tip 3: Bijstellen van de prognose

Een liquiditeitsprognose is geen werkelijkheid, maar (slechts) een voorspelling. Daarom is het goed om de prognose regelmatig te herzien. Zo ziet u wat de financiële situatie van uw bedrijf is en hoe bepaalde factoren hierop van invloed zijn (betaalgedrag van debiteuren bijvoorbeeld). Door de prognose regelmatig te vergelijken met de realiteit blijft deze werkend en kan u hier de vruchten van plukken. 

Tip 4: Bekijk het effect van toekomstige afspraken

Een liquiditeitsprognose is ideaal om te kijken wat het effect is van potentiële betaalafspraken of het accepteren van grote bestellingen op de financiële situatie. Zo voorkomt u dat u na een onderhandeling ontdekt dat het effect van de betaalafspraak rampzalig kan uitwerken op uw onderneming. Ook kan zo voor het accepteren van een grote order worden bekeken of de onderneming deze financieel wel kan dragen.

Tip 5: Belastingen betalen met gereserveerde inkomsten

Wij, Belastica, raden aan om zo’n twintig procent van uw inkomsten op een aparte spaarrekening te zetten. Zo voorkomt u dat u de verschuldigde omzetbelasting niet kunt betalen. Bent u ook ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan is het goed om een vergelijkbaar spaarpotje te creëren voor de te betalen inkomstenbelasting. 

Meer tips

Behoefte aan meer tips voor het opstellen van de liquiditeitsprognose? Samen met nog negen andere experts stelden wij een artikel met 25 tips voor het maken van de liquiditeitsbegroting op. Dat artikel met tips uit het werkveld leest u hier.





Vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het weten.
Anti-spam

Typ bovenstaande code over.
Terug naar overzicht